Care sunt tipurile de abuz cu care se confrunta o victima a violentei in familie?

Abuzul fizic

Include comportamente de tipul: loviri cu palma, piciorul, pumnul, imbrancit, tras de par, de haine, zgaraiere, ruperea oaselor, arsuri, rasucirea bratelor, izbirea victimei de pereti sau mobila, aruncare de obiecte si folosirea armelor albe sau de foc, de asemenea, include si distrugerea bunurilor din casa- a mobilei, omorarea animalelor domestice, negarea trebuintelor de baza, privarea de somn sau alimentatie, nu o lasa sa doarma, ii atrage accesul la bani pentru mancare sau o infometeaza.

Facand referire la cele mentionate mai sus, putem spune ca acest tip de abuz poate fi considerat ca fiind o tehinca de manipulare, alaturi de dezumanizarea victimei. Dezumanizarea victimei se refera la tratarea acesteia ca pe un obiect, perceperea ei ca lipsita de semnificatie, in asa fel incat agresorul crede ca violenta lui este justificata.
Violenta fizica se poate solda cu moartea si deseori duce la vatamari fizice grave !

Abuzul psihic

Cuprinde degradarea continua si umilirea partenerei, aceasta fiind numita: proasta, urata, infidela, mama denaturata, ori alte apelative de acest gen, care pot indica existenta sau potentialul de violenta domestica. Include si abuz verbal care are ca si caracteristici: comentarii umilitoare, insulte, jigniri referitoare la aspectul fizic, inferioritate, incopetenta, rolurile de mama, sotie si gospodina. Se folosesc multe amenintari cu violenta fizica si izbucnirile verbale violente ce induc victimei sentimente de teroare, scaderea in timp a stimei de sine, neincredere in sine si sentimente de neajutorare care o impiedica mult timp sa incerce iesirea din relatia abuziva. Efectul acestui abuz este cumulativ in timp, are consecinte grave pe termen lung pentru persoana abuzata.

Exemple de abuz psihic: o umileste; ii spune ca e nebuna, anormala; o „ incolteste ” mental/ jocuri ale mintii; o face sa se simta vinovata; ia singur deciziile majore, fara consulatarea ei; defineste rolurile „masculin” si „feminin” in familie; nu-i permite sa faca ceva fara aprobarea sa; o controleaza prin constrangere si amenintari; o ameninta ca o omoara sau ca se sinucide; o face sa se simta prost de felul cum arata, de ceea ce face si cum se exprima; o controleaza prin copii, o face sa se simta vinovata pentru copii; controleaza tot ce face, cu cine se intalneste, cu cine vorbeste, ce citeste si unde se duce; foloseste gelozia ca justificare pentru actiunile sale; o minimizeaza, reneaga si invinovateste; spune ca abuzul nu s-a intamplat; da vina pentru abuzul petrecut (ex: ea m-a provocat, ea a cauzat).

Abuzul sexual

Este o forma de violenta in familie si reprezinta orice contact sexual nedorit de catre unul din parteneri. Multi barbati continua sa creada ca au dreptul nelimitat de a avea contact sexual cu sotiile lor oricand si de cate ori doresc. Contactul sexual fara consintamant este considerat viol marital, daca relatiile dintre parteneri sunt oficializate, si abuz sexual sau viol pentru alte tipuri de realtii sexuale obtinute fara consimtamant, prin aplicare unui grad de forta, amenintare sau constrangere.

Exemple de comportamente care insotesc abuzul sexual sau reprezinta abuz sexual: glume deochiate, o trateaza ca pe un obiect sexual, ii critica sexualitatea, o categorizeaza ca fiind frigida, ii adreseaza cuvinte obscene, manifesta gelozie extrema, o forteaza sa intretina relatii sexuale cu el sau cu alti barbati, foloseste obiecte sau arme in actele sexuale, sadism.

Abuzul economic

Survine atunci cand barbatul are control total asupra resurselor financiare. Acesta include: interzicerea angajarii sau gasirea unei slujbe in afara casei si castigarea unui venit care sa-i confere femeii independenta, neacceptarea particparii ei la contabilizarea, cheltuirea sau luarea deciziilor referitoare la cheltuirea banilor.

Abuzul social

Este una dintre cauzele cele mai frecvente care duc la izolarea victimei si incapacitatea ei de a iesi din situatia de violenta. Include abuz verbal in fata altor persoane, umiliri, glume, criticism referitor la greutatea femeii, aspectul, sexualitatea, inteligenta sa, comportamente de control (urmarirea ei la serviciu, telefoane la serviciu si prieteni pentru a o verifica, acuzatii de infidelitate, izolarea prin denigrare in fata prietenilor si familiei, ceea ce o duce la evitarea contractelor sociale pentru a nu-si infuria sotul, incuierea sa in sau in afara casei, interzicerea accesului la telefon, n-o lasa sa foleasca masina, etc.).