Mit: Femeile provoaca violenta si o merita!
Realitate: Violenta nu este o cale de rezolvare conflictelor.
Barbatii nu au nici un drept sa abuzeze in vreun fel o femeie,
indiferent de „ provocare” !

Profilul psihosocial al victimelor violentei in familie a fost descris de catre specialistii astfel:
Dureri cronice ce demonstreaza o stare de sanatate precara, vizite frecvente la medic; respect de sine scazut; experimentarea unor episoade de violenta in timpul copilariei; dependenta emotionala fata de partener; respectul acordat trebuintelor partenerului; asumarea responsabilitatii pentru conduita acestuia; folosirea tranchilizantelor si/sau abuzul de alcool; existenta unor idei sau acte suicidare; posibilitatea ca in calitate de mama sa-si abuzeze copilul; tulburari nocturne: insomnii, cosmaruri violente; agitatie severa, anxietate, stare de nervozitate permanenta; gandire confuza, incapacitatea de a lua decizii, lipsa de concentrare; opinii rigide cu privire la rolul femeii si al barbatului.

Amprentele violentei suportate de victima contureaza cateva trasaturi mai mult sau mai putin persistente, in functie de durata relatiei si, in acelasi timp, de fragilitatea psihica pe care a dobandit-o in propria copilarie: pierderea increderii in sine, a valorii de sine si a sentimentului de control; stari depresive, depresie; crede ca innebuneste; neglijenta personala – igiena si nutritie; stres crescut si frica – putandu-se declansa boli psihosomatice (ulcer, astm, migrene etc.); se pot agrava bolile cronice (astm, boli coronariene etc.); predispozitie catre cresterea consumului de droguri si de alcool; poate aparea comportamentul de proiectare a furiei pe copii, (victima) devenind violenta cu acestia.

De ce raman femeile intr-o situatie abuziva?
Desi pe plan international curentele feministe castiga din ce in ce mai mult teren, la noi exista un numar ingrijorator de mare de femei abuzate care din diverse motive refuza sa depuna plangere, considerand agresiunea manifestata sub orice forma o caracteristica fireasca a vietii de familie. Motivele sunt:
dependenta financiara fata de agresori (victimelor le este frica sa plece, urmarindu-le gandul ca nu vor putea sa se descurce singure, nu au bani, sustinere sau ajutor, pentru a iesi din situatie, le este teama ca-si vor pierde caminul si ca nu vor putea intretine singure copiii
copiii trebuie sa aiba ambii parinti (multe dintre ele accepta bataile din convingerea ca trebuie sa isi creasca impreuna copii pentru ca altfel acestia vor suferi. Acest rationament este corect in cazul in care familia ii ofera copilului securitate si suport; dar in cazul in care copiii sunt nevoiti sa traiasca intr-un mediu familial violent si traumatizant, unde risca sa ajunga fie agresori, fie victime atunci cand vor ajunge adulti, cea mai buna decizie este parasirea mediului nociv, care le afecteaza si inceperea unei noi vieti linistite si echilibrate;
dependenta emotionala fata de sot, fapt care, corelat cu lipsa increderii in sine, le face sa tolereze abuzurile din partea sotului. Ele isi iubesc partenerul si spera ca se va schimba;
dorinta de a avea o familie a lor, acceptand orice, numai divortul nu, pentru ca este, in opinia lor, un pacat, un gest rusinos. Daca se pune problema sa se desparta, agresorul este cel care va trebui sa faca primul pas. Femeile victime accepta acest mediu sperand ca agresorul isi va schimba comportamentul, fapt care insa nu se va intampla niciodata deorece comportamentul nu poate fi modificat de la sine. E nevoie ca orice agresor sa constientizeze comportamentul sau nociv, sa isi doreasca sa se schimbe si sa beneficiaze de ajutor specializat – sedinte de psihoterapie, tratament.
frica indusa de agresor, femeile victime fiind amenintate cu bataia, cu moartea, santajate, urmarite pe strada. Agresorii sunt, in aceste cazuri, politisti sau persoane cu un anumit statut, ceea ce contribuie la mentinerea fricii si a neincrederii in fortele proprii. Astfel victimele nu spun la nimeni, refuleaza totul si sufera in interior, de milte ori nemaiavand nici o speranta. Multe dintre aceste cupluri se afiseaza in societate ca fiind cuplul perfect, insa, in mediul intim sunt spuse jigniri si femeia este batuta fara motive speciale. Atunci cand este agresata si are urme pe corp, nu ii este permis sa plece din casa fiind obligata sa minta pe cei din jur ca s-a lovit singura.
modelul parental pe care l-au preluat din familiile din care provin si l-au interiorizat, devenind un indicator pentru propria casnicie. Asta inseamna ca sansele sa apara manifestari violente intr-un cuplu cresc daca in familiile sotilor au existat conflicte violente la care acestia au asistat. Acestia invata ca „asa e normal” si se comporta ca atare in propria casnicie. Astfel femeile victime cred ca agresorul are dreptul sa se comporte violent, ajung sa-i dea dreptate cind le blameaza, considerand ca sunt vinovate si merita “pedeapsa”.
Femeile declara ca se simt coplesite de aceste acte violente si de aceea le este dificil sa reactioneze altfel decat asteptand sa treaca “furtuna”. Victimele renunta la orice aparare si se asteapta oricand sa moara, fie se adapteaza la ceea ce se intampla in viata lor si isi schimba modul de a gandi, de a simti si de a rectiona pentru a fi cat mai in siguranta.