1. Constitutia Romaniei reglementeaza in articolul 22 intitulat “Dreptul la viata si la integritate fizica si psihica’:
Alin.1. Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate.
Alin.2. Nimeni nu poate fi supus torturii si nici unui fel de pedeapsa sau de tratament inuman ori degradant.

2. Legea 217/2003 care incadreaza in mod distinct abuzul familial, aduce precizari cu privire la formele de abuz care pot apare in cadrul familiei, reunite sub termenul de “violenta in familie”. “Violenta in familie reprezinta orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material.” Legea se aplica si persoanelor care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii, dovedite pe baza anchetei sociale. In cazul comiterii unor acte de violenta in familie, organele de politie intervin la sesizarea victimei, a altui membru al familiei (prin formularea de catre acesta a unui denunt), a unei autoritati sau din oficiu.
Pentru a sprijini decizia de separare de agresor pe care o ia victima, prezenta lege prevede construirea de adaposturi care sa asigure protectie, gazduire, ingrijire si consiliere victimelor violentei domestice in cazul in care se impune izolarea victimei de agresor, ca masura de protectie. Persoanelor care au comis actul de agresiune le este interzis accesul in incinta adapostului si, mai mult, se impune ca adresa acestui adapost sa fie tinuta secreta. Aceste adaposturi trebuie sa asigure gratuit, pe o perioada determinata, asistenta familiala, atat victimei cat si minorilor aflati in ingrijirea acesteia, protectie impotriva agresorului, ingrijire medicala, hrana, cazare, asistenta psihologica si consiliere juridica. De asemenea, la primirea in adapost se aduc la cunostinta victimei mijloacele juridice prin care isi protejeaza bunurile ramase la agresor. Aceste mijloace includ notificarea prin executor judecatoresc a incetarii acordului tacit pentru instrainarea si grevarea bunurilor comune sau asigurarea de dovada, prin expertiza judiciara.
Aceeasi lege prevede si posibilitatea instantei de a dispune obligarea agresorului la tratament medical sau la internare intr-un institut medical de specialitate pana la insanatosire, atunci cand este cazul. De asemenea, la cererea victimei sau din oficiu, se poate lua masura interzicerii agresorului de a reveni in locuinta familiala, “ori de cate ori exista probe sau indicii temeinice ca un membru al familiei a savarsit un act de violenta cauzator de suferinte fizice sau psihice.”

3. Legea 61/1991 prevede in mod specific infractiunea de alungare din locuinta comuna si sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice. Agresorul poate fi sanctionat cu aplicarea unei amenzi contraventionale sau a pedepsei cu inchisoarea contraventionala, pentru “savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi, obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice? si pentru ?alungarea din locuinta comuna a sotului sau sotiei, a copiilor, precum si a oricarei alte persoane aflate in intretinere.”

4. Codul penal prevede sanctiuni pentru tragerea la raspundere penala a infractorului pentru urmatoarele infractiuni: (1) omor, (2) omor calificat, (3) omor deosebit de grav, (4) determinare sau inlesnire a sinuciderii, (5) lovire sau alte violente, (6) vatamare corporala, (7) vatamare corporala grava, (8) loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, (9) lipsire de libertate in mod ilegal, (10) sclavie, (11) supunere la munca fortata sau obligatorie, (12) amenintare, (13) santaj, (14) violarea secretului corespondentei, (15) viol, (16) perversiune sexuala, (17) incest, (18) insulta, (19) calomnie, (20) tortura, (21) abandon de familie, (22) rele tratamente aplicate minorului, (23) nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului si (24) punerea in primejdie a unei persoane in neputinta de a se ingriji.

5. Legea 211/27/05/2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 505 din 04/06/2004, (Intrare in vigoare: 01/01/2005), privind unele masuri pentru asigurarea protectiei victimelor infractiunilor.