ASOCIATIA PENTRU PROMOVAREA FEMEII DIN ROMANIA

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentJw_sig has a deprecated constructor in /home/apfr/public_html/inactiv/plugins/content/jw_sig/jw_sig.php on line 18

Aparitii presa

_Petru Movila a reusit sa modifice legea de combatere a violentei in familie
Proiectul de lege a fost adoptat in Camera Deputatilor

Camera Deputatilor a adoptat, astazi, pe articole, proiectul de modificare a le Save gii de combatere a violentei in familie, initiat de deputatul Petru Movila, care prevede ca victima violentei in familie poate cere instantei un ordin de protectie si de restrictie fata de agresor. "Votarea de astazi pe articole este ultimul pas spre votul final de saptamina viitoare pentru acest proiect pe care l-am initiat cu sprijinul Centrului de Mediere si Securitate Comunitara Iasi si a altor ONG-ri. Acest proiect este o corelare corecta a legilatiei romanesti cu cea a Uniunii Europene, chiar daca vine dupa mai bine de 7 ani. Modificarile au fost necesare in conditiile in care legea impotriva violentei in familie era incompleta si insuficienta pentru a proteja victimele oricarui tip de agresiune. Ma bucur si apreciez sustinerea venita din partea Guvernului, in special a Ministerului Muncii, de la care proiectul a primit avize favorabile. Multumesc si tuturor colegilor mei care l-au sustinut in Parlament", a declarat deputatul Petru Movila.


Proiectul aduce legislatiei deja existente imbunatatiri ancorate in realitatea de zi cu zi, precum si solutii concrete la problemele cu care se confrunta zilnic victimele violentei in familie. Proiectul prevede ca violenta in familie se poate manifesta prin violenta verbala, psihologica, fizica, sexuala, sociala sau spirituala. Potrivit proiectului, victima are dreptul sa se adreseze instantei sa solicite ordin de protectie cu caracter provizoriu, iar instanta poate sa interzica agresorului sa ramana sau sa se reintoarca in locuinta comuna, sa-l oblige pe agresor sa suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecata, cele generate de adapostirea victimei.


„Scopul nostru este sa scoatem la lumina imaginea reala a violentei domestice si sa protejam vitimele acesteia. Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie s-a dovedit nefunctionala. Ordinul de protectie este un instrument juridic necesar pentru siguranta imediata a victimelor. Lipsa adaposturilor reprezinta un argument in plus pentru ca ordinul de protectie sa fie introdus. Femeile stau impreuna cu agresorul nu pentru ca doresc, ci fiindca nu au incotro. Principalele noastre revendicari au fost introducerea in lege a ordinului de protectie a victimei si a ordinului de restrictie pentru agresor, precum si bugetarea corespunzatoare a adaposturilor", a declarat Laura Albu, director Centrul de Mediere si Securitate Comunitara Iasi, expert din partea Romaniei a Observatorului cu privire la Violenta impotriva Femeii a European Women's Lobby si vicepresedinte Asociatia Romanian Women's Lobby.


Victima poate sa ceara ordin de restrictie care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun, pastrarea distantei de minimum 200 de metri fata de persoana vatamata, interzicerea oricarui contact telefonic, corespondente. Acest ordin de interdictie nu poate depasi 2 ani.


Proiectul de lege prevede si sanctionarea cu amenda intre 1.000 si 5.000 de lei pentru refuzul primirii in adapost sau refuzul de a acorda asistenta medicala victimelor, amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru refuzul parasirii adapostului in momentul in care conditiile care au determinat internarea au disparut, amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru incercarea persoanei care a comis acte de agresiune de a patrunde in incinta adapostului in care se afla victima.


Citeste articolul original pe site-ul publicatiei.
Alte articole pe aceasta tema
Mediafax
Buna Ziua Iasi


alt

Câte o persoană moare o dată la trei zile, din cauza violenţei în familie

25 Noiembrie 2010
, Gheorghe Miron

16 zile de activism împotriva violenţei în familie, în Timiş
Statisticile privind violenţa în familie trag un semnal de alarmă: la nivel naţional violenţa este prezentă în una din trei familii, iar în judeţul Timiş, APFR lucrează anual cu aproximativ 500 de femei victime. În perioada ianuarie - octombrie 2010, Inspectoratul General al Poliţiei Române a înregistrat 87 de cazuri de deces în urma violenţei intra-familiale, aceasta înseamnând că în România o persoană moare o dată la trei zile, din cauza violenţei în familie.

 

alt

De la Timişoara, 1.200 de femei din întreaga ţară sunt chemate să îşi lanseze afacerile
19 Mai 2011
, Gheorghe Miron

Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România, cu sediul în Timişoara, a lansat, joi, 19 mai, la Prefectura Timiş, proiectul strategic naţional „Şcoala femeilor manager", cofinanţat prin Fondul Social European. Proiectul este implementat în parteneriat cu Fundaţia Româno-Germană Timişoara, SC High, Univeristatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie şi Siveco România. 1.200 de femei din întreaga ţară au şansa de a-şi promova sau de a-și lansa o afacere. „E un proiect național de referinţă, cu beneficiare din toată România. Încercăm să venim în ajutorul femeilor care vor să îşi pună în practică abilităţile personale antreprenoriale", a spus Adela Dinu, directorul APFR.

alt
Voluntari pentru APFR

20 noiembrie 2010

Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România - APFR Timișoara derulează o nouă campanie de recrutare de voluntari care să participe la activităţile pe care organizaţia le desfășoară în lucrul cu persoanele victime ale violenţei domestice și abuzului sexual.