ASOCIATIA PENTRU PROMOVAREA FEMEII DIN ROMANIA

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentJw_sig has a deprecated constructor in /home/apfr/public_html/inactiv/plugins/content/jw_sig/jw_sig.php on line 18

Campanie de informare şi conştientizare “Violenta domestica UCIDE! Implica-te si salveaza o viata”

Familia este menita sa ofere siguranta si iubire. In realitate, in spatele usilor inchise, multe familii din Romania se confrunta cu situatii de violenta domestica extrema - o data la 3 zile se inregistreaza un caz de omor in familie. Cel mai adesea victimele agresiunilor sunt femei, o data la 5 zile o femeie fiind ucisa in bataie! 


Numarul victimelor violentei in familie este greu de cuantificat avand in vedere ca foarte multe situatii nu sunt raportate. Cele mai vizibile sunt cazurile extreme. In perioada februarie 2014 - aprilie 2015 Inspectoratul General al Politiei Romane a inregistrat 141 de cazuri de omor avand ca si cauză violenţa domestică, 13 victime fiind minori iar 82 de victime femei.

 

Violenta domestica dureaza de cele mai multe ori ani de zile. Agresiunile fizice, psihice, economice si sexuale lasa urme adanci asupra victimei careia ii este tot mai greu sa iasa din situatia de violenta. Din miile de cazuri de abuz domestic o parte dintre acestea  ajung anual la situatii extreme – omorul. Agresorii sunt majoritar barbati, 82,5% din situatiile de omor fiind savarsite de catre acestia. In unele situatii de abuz femeile agresate ajung sa isi faca singure dreptate si devin la randul lor agresori, 13,3% dintre cazurile de omor in familie fiind savarsite de catre femei (conform IGP).

 

Plecand de la aceste probleme cu care se confrunta societatea romaneasca, o importanta actiune de informare si constientizare este organizata in perioada iulie-octombrie 2015 la nivel de judet Timis de catre Asociatia pentru Promovarea Femeii din Romania impreuna cu Inspectoratul de Politie Judetean Timis. Mesajul campaniei de informare si constientizare “Violenta domestica UCIDE! Suna la Telefonul Albastru si salveaza o viata” reflecta realitatea dura din datele statistice ale Inspectoratului General al Politiei Romane si invita persoanele care se confrunta cu astfel de situatii sa ceara ajutor.

 

Intelegerea fenomenului, aplicarea corecta a legislatiei care protejeaza victimele si directionarea catre servicii specializate sunt masurile care se impun a fi aplicate de catre institutiile si specialistii in domeniu pentru prevenirea si diminuarea acestor cazuri. In acest sens cele doua institutii partenere si-au propus in perioada campaniei: (1) actiuni de instruire a politistilor din judetul Timis, (2) actiuni de informare si constientizare in firme cu angajati majoritar femei si (3) diseminarea de materiale informative privind serviciile gratuite de suport adresate victimelor. 

 

Asociatia pentru Promovarea Femeii din Romaniaeste o organizatie nonprofit cu statut de utilitate publica care de peste 15 ani ofera servicii gratuite de asistenta si suport fetelor si femeilor victime ale violentei domestice si abuzului sexual (asistenta sociala, consiliere psihologica, consiliere juridica, intermediere loc de munca, grupuri de suport). Telefonul Albastru 0256 293 203 este o  linie de criza pentru victimele violentei domestice deschisa de APFR Timisoara unde persoanele victime si cele care cunosc situatii de abuz in familie pot suna pentru informatii si consiliere gratuita.

 

 

Persoana de contact APFR Timisoara:

Psih. Ternauciuc Paula, Tel./Fax:0757.087.985/0256.293.183,  E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Persoana de contact IPJ Timis:

Cms. Sef Pistrui Tiberiu, Tel./Fax:0256.402.536,  E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.