Servicii de suport pentru victimele violentei in familie

Consilierea psihologica prin telefon – se realizeaza prin intermediul „Telefonului Albastru”, linie de criza pentru femeile victime ale violentei in familie si abuzului sexual, care functioneaza cu un program de 8 ½ ore pe zi (8.30 – 17.00), pe perioada noptii si a weekend-ului mesajele fiind preluate de o mesagerie vocala. Consilierii telefonici preiau apelurile, ofera consiliere psihologica, programeaza cazurile la asistentul social din cadrul organizatiei, ofera informatii si anunta organele abilitate sa intervina in astfel de cazuri.

Consilierea psiho-sociala – se realizeaza in cadrul Institului de Medicina Legala care functioneaza cu un program de 2 ore pe zi (11:00- 13:00). Consilierii psiho-sociali investigheaza si preiau cazurile de violenta domestica si abuz sexual din cadrul Institului de Medicina Legala si ofera consiliere psihologica primara, programeaza cazurile la asistentul social, ofera informatii si anunta organele abilitate sa intervina in astfel de situatii.

Serviciul de asistenta sociala – vizeaza preluarea cazurilor in cadrul organizatiei, intocmirea dosarelor clientelor, consilierea sociala precum si monitorizarea informatiilor si a demersurilor care se fac pentru fiecare caz in parte pana la finalizarea lui. Asistentul social este puntea de legatura si un dinamizator al cazului in raport cu celelalte servicii din organizatie sau din exterior pana la finalizarea lui. Obiectivul principal urmarit prin acordarea serviciului de consiliere si asistenta sociala este scoaterea victimelor violentei in familie din starea de criza si oferirea de suport.
Femeile victime ale violentei domestice care necesita un adapost temporar pot fi directionate – in limita locurilor disponibile – spre adapost-ul Federatiei Caritas.

Consilierea psihologica – cuprinde consiliere psihologica individuala si este oferita femeilor care au nevoie de un suport psihologic pentru iesirea din situatia de criza.

Consilierea juridica – in cadrul careia femeile victime ale violentei in familie primesc informatii cu privire la caile legale de solutionare a problemei si sunt ajutate sa-si intocmeasca actele necesare pentru inceperea demersului juridic (cereri de chemare în judecata pentru divort, partaj, încredintare minor/minori, pensie alimentara). De asemenea, in functie de conditiile sociale (absenta suportului financiar) si de gravitatea si urgenta cazului (violenta extrema, abuz sexual asupra minorilor, viol) exista posibilitatea reprezentarii gratuite in instanta.

Intermedierea de locuri de munca – se desfasoara conform unei strategii de lucru bine definite si se adreseaza femeilor victime ale violentei domestice care doresc un loc de munca. O importanta colaborare exista cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis si Serviciul APEL